Vuxenpoäng med körkort

Att ta körkort är drömmen för många. Även om man vet med sig att man kanske inte kommer att köra så mycket, så känns det skönt att ha ett körkort så att man har möjligheten till att köra i de situationer då det krävs.

För att man ska möjligheten till att ta sitt körkort för personbil i Sverige är det en del punkter som behöver vara uppfyllda. Medan man i USA har en ålder på 16 år för att få göra uppkörningen och teoriprov är det i Sverige åldersgränsen 18 år som gäller. Utöver detta krävs det bland annat att man har ett tillstånd till att få övningsköra. För att sedan få ha det färdiga körkortet i sin hand krävs bland annat att man har klarat det obligatoriska körprovet och kunskapsprovet, även kända som det praktiska och det teoretiska. Sammanlagt finns det dock 6 stycken krav som behöver vara uppfyllda för att körkortet ska kunna bli gjort.  Vilka de är kan man läsa mer om här, hos Körkortsportalen.

Att tänka på

  • Övningskör mycket, och tänk på att läsa alla skyltar och tänka på att öva på teorierna under körningen.
  • Läs på i god tid innan testet och ta tillvara på alla de övningsprogram som finns, bland annat på datorn.
  • Satsa extra mycket på det som känns svårast, man har ofta en talang för att klara antingen teorin eller det praktiska lite bättre.
  • Det finns många tips för sparande som kan vara bra att tillämpa för att ha råd med körkortet och bilen.

När körkortet är i hamn

När man väl är i mål, vill man naturligtvis inget annat än att börja köra. Att låna andras bilar kan vara jobbigt, därför väljer många att köpa sin egen första bil relativt snabbt efter det att körkortet är färdigt. För de allra flesta blir det naturligtvis ingen dyr bil. Istället köper man en billigare, begagnad bil som visserligen kan kräva en del när det gäller övriga kostnader i form av underhåll och renoveringar.

För att bilkörningen ska bli så säker som möjligt för den bil man köper är det viktigt att man har fungerande bromsar och bra däck. Något som visserligen ofta är dyra investeringar. Men eftersom att det går att hitta billiga däck online, behöver investeringarna inta alltid kosta alla de pengar man har att lägga på sin bil.