Fler unga startar företag

Idag är det allt fler ungdomar som blir lockade av att starta eget. Känslan av att välja sina timmar själv och bestämma över sig själv är nog väldigt frestande. Moderna valutor som Bitcoins och spelvalutor lockar ofta till ekonomirelaterade intressen. Att starta företag som ung är precis som att starta företag vid vilken ålder som helst: antingen lyckas man eller inte. För unga finns däremot mycket stöd och hjälp att få. Det finns en åldersgräns på 16 år för att få starta företag, är man i den åldern så krävs det även sina föräldrars eller förmyndares tillstånd.

Förberedande arbete

Det går inte att starta företag hur som helst. Först och främst måste man ha en affärsidé:

•    Vilken vara eller tjänst ska säljas?
•    Vem ska köpa varan eller tjänsten?
•    Hur ser marknaden ut?
•    Vad finns det för fördelar och nackdelar jämfört med dina konkurrenter?

Utöver affärsidén måste du ha en budget. Finns ingen budget så vet du inte hur du ska klara av utgifterna eller hur du ska försörja dig.

Startbudget: I startbudgeten kan du göra en kostnadsberäkning för vilka kostnader som behövs för att starta företaget. Det kan handla om investeringar i maskiner exempelvis.

Likviditetsbudget: I den här budgeten räknas in- och utbetalningar varje månad för att se vilken likviditet som behövs i företaget. Så att du har pengar när fakturor och andra utgifter ska betalas.

Resultatbudget: Beräkna företagets lönsamhet. Det är en uppskattning över tänkbara intäkter och kostnader minst ett år framåt i tiden.

Allt med ekonomin kan vara krångligt och krävande. När du väl har startat ditt företag så kommer du vilja spendera så mycket tid som möjligt med kärnverksamheten vilket inte ger mycket tid över till bokföring och liknande. Många företagare tar hjälp av en redovisningskonsult som kan hjälpa dem med redovisningen. För att hitta en redovisningskonsult eller revisor kan man enkelt ta kontakt med Offert Revisor så slipper man tänka på det.

All information kan vara användbar

I många olika tidningar är det populärt att läsa artiklar om cruelty-free smink med sminktips från både make-up artister, kända stylister och kändisar. Även om man lätt kan avfärda tipsen som ytliga, så kommer det för de flesta av oss situationer då vi verkligen kan ha nytta av dem. Detta gäller oavsett om man är kille eller tjej. För visst är det hemskt frustrerande att den där stora, röda finnen dyker upp i ansiktet precis den dagen som man ska på intervju för ett nytt jobb? För att inte självförtroendet ska minska ner till fotknölarna är tipsen kring hur man sminkar för att dölja blemmor helt plötsligt mycket användbara.

Smink under sommaren

Under sommaren fylls varuhyllorna i butikerna av de sommaranpassade produkterna, så väl i de traditionella butikerna som på nätet. När det gäller smink är det många personer som sminkar sig mindre. Solen och det varmare vädret gör att huden mår lite bättre samtidigt som man automatiskt får lite färg på kinderna. Det varma vädret gör också att sminket lätt sitter lite sämre eftersom att man svettas mer precis som man badar mer och inte vill att sminket ska vara ett hinder. Vill man fortsätta att använda lite smink behöver det dock inte finnas några begränsningar. På sommaren presenterar många märken produkter med mer pigment och färger än annars, man lyfter fram de vattenfasta alternativen och produkterna med inbyggd solskyddsfaktor. En av de senaste trenderna är solskyddsfaktorn-produkter som appliceras med en praktisk pensel i ansiktet eller på kroppen.

Vuxenpoäng med körkort

Att ta körkort är drömmen för många. Även om man vet med sig att man kanske inte kommer att köra så mycket, så känns det skönt att ha ett körkort så att man har möjligheten till att köra i de situationer då det krävs.

För att man ska möjligheten till att ta sitt körkort för personbil i Sverige är det en del punkter som behöver vara uppfyllda. Medan man i USA har en ålder på 16 år för att få göra uppkörningen och teoriprov är det i Sverige åldersgränsen 18 år som gäller. Utöver detta krävs det bland annat att man har ett tillstånd till att få övningsköra. För att sedan få ha det färdiga körkortet i sin hand krävs bland annat att man har klarat det obligatoriska körprovet och kunskapsprovet, även kända som det praktiska och det teoretiska. Sammanlagt finns det dock 6 stycken krav som behöver vara uppfyllda för att körkortet ska kunna bli gjort.  Vilka de är kan man läsa mer om här, hos Körkortsportalen.

Att tänka på

  • Övningskör mycket, och tänk på att läsa alla skyltar och tänka på att öva på teorierna under körningen.
  • Läs på i god tid innan testet och ta tillvara på alla de övningsprogram som finns, bland annat på datorn.
  • Satsa extra mycket på det som känns svårast, man har ofta en talang för att klara antingen teorin eller det praktiska lite bättre.
  • Det finns många tips för sparande som kan vara bra att tillämpa för att ha råd med körkortet och bilen.

När körkortet är i hamn

När man väl är i mål, vill man naturligtvis inget annat än att börja köra. Att låna andras bilar kan vara jobbigt, därför väljer många att köpa sin egen första bil relativt snabbt efter det att körkortet är färdigt. För de allra flesta blir det naturligtvis ingen dyr bil. Istället köper man en billigare, begagnad bil som visserligen kan kräva en del när det gäller övriga kostnader i form av underhåll och renoveringar.

För att bilkörningen ska bli så säker som möjligt för den bil man köper är det viktigt att man har fungerande bromsar och bra däck. Något som visserligen ofta är dyra investeringar. Men eftersom att det går att hitta billiga däck online, behöver investeringarna inta alltid kosta alla de pengar man har att lägga på sin bil.

Beställa matkasse, bra eller dåligt för ekonimin?

Under de senaste åren har matkasseindustrin verkligen exploderat. Det syns både i TV, tidningar och gammal hederlig reklam. Linas Matkasse är det företag som gjort sitt namn mest känt men det finns ett 20-tal fler matkasseföretag som gör precis samma sak.

LKT-246x300När du beställer en matkasse får du hemlevererat mat för en hel vecka. Du behöver dock ha basvaror hemma som olja, kryddor och liknande saker. Till matkassen kommer det även en bok med recept du kan laga med varorna du får men det går såklart bra att köra på känsla.
Skönt kan man tycka. Nu slipper jag gå till affären och trängas, köa och bära hem tunga matvaror , men hur ekonomiskt är det egentligen?
Priset på en matkasse ligger på ca 600-900 kr vilken är betydligt mer än vad du betalat för varorna i butik. Det man får överväga är hur mycket mer värt det känns att slippa gå och handla. Det positiva är att man får varierade varor och på så sätt utökar sin matlagningskunskap.

Det finns en bra sida som listar alla matkassar och erbjuder rabattkoder samt kampanjpris på olika kassar. Du kan hitta den bästa matkassen hos Allt om Matkassar och du kan gå till hemsidan genom länken. De erbjuder matkassar till från olika leverantlörer till kampanjpris.

Det man kan göra är att prova en matkasse till ett rabatterat pris. Detta erbjuder nästan alla matkasseföretag. Då kan man beställa en kasse för ca 300 kr vilket då blir mer ekonomiskt hållbart.